Ga naar inhoud

De overlast van de eikenprocessierups is nog nooit zo groot geweest als dit jaar. Alleen het woord al zorgt bij veel mensen voor de kriebels! Deze harige beestje hebben zich weten te verspreiden. Mensen krijgen er jeuk van. Ook branderige ogen zijn een veel voorkomend symptoom. Erg vervelend! Kinnef geeft raad! Als ongediertebestrijder geven we je 5 tips mee om te dealen met de eikenprocessierupsen! 

Tip 1: Ga niet zelf het nest weghalen!

We snappen het helemaal dat je zelf die vervelende processierupsen wilt weghalen. We lezen verschillende "oplossingen": branden, haarlak en nesten wikkelen in plastic folie. Dit zijn geen goede oplossingen en kunnen zelfs veel gevaar opleveren! Doordat je een nest gaat branden en volspuiten met haarlak, geef je luchtdruk mee. Door de luchtdruk vliegen de brandhaartjes weg de omgeving in. En dat is nou precies wat voor overlast zorgt. 

Plastic folie kan, maar het levert gevaarlijke situaties op doordat je in de buurt komt. Ook kunnen de nesten hoog in de boom zitten. Ook niet echt een oplossing dus...

Tip 2: Ga niet staan kijken naar het nest

Het is interessant, dat snappen we. Maar heel simpel: hoe vaker jij in de buurt komt van het nest met eikenprocessierupsen, hoe groter de kans dat jij last gaat krijgen. Laat een bestrijder langs komen om het nest weg te halen. Dan houd je het risico zo klein mogelijk voor jezelf. 

Tip 3: Waarschuw je omgeving

Heb je een nest gevonden op gemeentegrond? Bel de gemeente op. Zij sturen zo snel mogelijk iemand langs om het nest weg te halen. Waarschuw ondertussen je buren, familie, vrienden en collega's. Zorg dat mensen weten waar het nest zich bevindt zodat zij deze kunnen vermijden. 

Tip 4: Trek schone kleren aan

Door het bos wezen fietsen? Of wezen wandelen in een gebied waar veel eiken staan? Zodra je thuis bent: trek schone kleren aan en was je kleding op 60 graden! Er is een kans dat je kleren onder de brandhaartjes van de eikenprocessierups zitten. Door je kleren op 60 graden te wassen, zorg je dat deze weg gaan. 

Tip 5: niet wrijven, maar ducktape

Heb je last van de brandhaartjes van de eikenprocessierups? Geen paniek! Er zijn een paar do's en don'ts in dit geval: 

Do

  • Trek de haartjes eraf met ducktape
  • Was je kleding op 60 graden
  • Last van je ogen? Naar de huis of oogarts
  • Verkoelende zalf smeren 

Don't

  • Talkpoeder gebruiken: dit verergert de jeuk alleen maar
  • Wrijven: hierdoor gaan de haartjes juist steviger in je huid zitten

Eikenprocessierups gesignaleerd? Neem contact met ons op!

Woon jij in een straal van 30 kilometer om Ermelo? En heb je last van eikenprocessierupsen die op particulier terrein zitten? Neem dan contact met ons op! We helpen je dan zo snel mogelijk.