Ga naar inhoud

Knibbel, knabbel, knuisje. Wat stinkt er in mijn huisje?

De laatste tijd gaat de telefoon vaak over bij Kinnef. Klussen als wespen bestrijden, muizen en ratten verjagen of houtwormen en boktorren verdelgen: mensen weten ons goed te vinden. Wat opvalt is dat de meldingen steeds vaker gaan over steenmarters. Zoals iedereen wel weet is de steenmarter, tot grote ergernis van iedereen die er mee te maken heeft gehad, een beschermde diersoort.  Zelfs het aankijken van de marter is verboden denken mensen en de meeste ongediertebestrijders! 

Steenmarter in huis


Het paspoort van de steenmarter

Soort:Steenmarter
Orde:Roofdieren
Familie:Marterachtigen
Grootte:Mannetje tussen 40 en 52 cm. Vrouwtje tussen 37 en 42 cm.
Kleur:Bruin tot grijsbruin. Ondervacht wit tot grijswit. Keelvlek: wit. Neuspunt: vleeskleurig


Melding over de steenmarter

Als we huiseigenaren aan de telefoon krijgen is de melding vaak:  "Ik kan in niet meer slapen van het gekras op het dak" of "Ik kan een kamer niet meer gebruiken want het stinkt hier". Als wij komen kijken dan zien of ruiken we bijna direct waar het om gaat.  

Steenmarters hebben de eigenschap dat ze kleine voorraden voedsel bewaren op diverse plekken. Denk aan vogels, muizen, ratten en jonge konijnen. Ook eieren zijn een aangename delicatesse voor de steenmarter.


Bijzondere gevallen bij de steenmarter

Zo vonden we bij een melding van een steenmarter in Apeldoorn een paar hele eieren op het plafond. Bij een melding van een steenmarter in Ermelo lagen hele stukken van vogels in de spouwmuur. De steenmarter in Deventer had een mooi rustig toilet gemaakt achter de knieschotten van de zolder. 

Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat al dat rottende voedsel voor ernstige overlast kan zorgen. Wij hebben een manier gevonden om voorgoed van de steenmater af te komen. Wij durven hier zelfs garantie op te geven. We hoeven de steenmarter niet aan te raken of te verjagen, maar door slim te handelen is het mogelijk de steenmarter voor de gek te houden. 

Heb je het vermoeden dat de steenmarter overlast verzoorzaakt? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!