Ga naar inhoud

Waar komen steenmarters?

Waar komen steenmarters?

Steenmarters zijn kleine roofdiertjes van ongeveer 40-50 centimeter lang. Deze steenmarters leven vlak bij de mens en zijn steeds vaker te vinden rond woningen, wat voor overlast kan zorgen. Deze dieren komen voor op meerdere plekken: houtstapels, in stallen, schuren en spouwmuren, onder dakpannen op zolders en in auto’s. In dit blog lees je meer over waar je steenmarters tegenkomt en op welke manier je steenmarters ontdekt.

Steenmarters in huis

Steenmarters komen vooral in huis voor. Deze roofdiertjes houden zich voornamelijk schuil onder dakpannen op zolder. Steenmarters zijn actief na zonsondergang, overdag hebben ze namelijk last van natuurlijke vijanden. Wij, mensen, zijn één van de vijanden van de steenmarter. Steenmarters zijn met name in de nacht actief. Steenmarters in huis zijn erg vervelend en kunnen zorgen voor stank, getrippel en veel vliegen in huis. Daarnaast richten steenmarters veel schade aan in huis. Ze vernielen de dakisolaties en kabels, laten resten van prooidieren liggen en maken een latrine.

Steenmarters in de tuin

Steenmarters houden zich ook vaak op in schuurtjes of in de tuin. Steenmarters zitten in de tuin omdat daar voedsel aanwezig is waar steenmarters van houden. Doordat steenmarters zich ophouden op een warme plek is de kans aanwezig dat ze zich verplaatsen naar je zolder onder de dakpannen.

Steenmarters in auto’s

De afgelopen maanden komen steenmarters veelvoudig voor in de motorruimte van auto’s. Er gaan verschillende theorieën over het waarom de steenmarters in een auto gaan zitten. Ze zouden afkomen op de visolie in bepaalde kabels, de restwarmte van de motor. Weten doen we het niet, we weten wel dat ze veel schade en gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Schade aan luchtslangen, remkabels en overige materialen kan oplopen in duizenden euro’s. Steenmarters mag je altijd alleen verjagen en niet verplaatsen of vangen. Je kunt autoschade voorkomen door een rooster onder je auto te plaatsen of door een apparaat te installeren die elektrische schokjes afgeeft.

Heb jij last van een steenmarter?

Vermoed jij dat een steenmarter aanwezig is in jouw omgeving waar je last van hebt? Neem contact met ons op, wij helpen je graag! We komen bij je langs om te kijken wat er aan de hand is en zorgen ervoor dat de steenmarters geen overlast meer kunnen veroorzaken.